Massage har många goda effekter. Den mjukar upp spända muskler, ökar blodcirkulationen i musklerna, sänker blodtrycket, stärker immunförsvaret, har god effekt på träningsvärk och ansträngda muskler, minskar smärta.
Att unna sig massage regelbundet ger kroppen möjlighet att motverka stress, återhämta sig och få ett välbefinnande och skön avslappning.
Jag utför klassisk svensk massage. Behandlingen är djupgående och kan vara smärtsam vissa stunder men den har också en lugnande och stressreducerande effekt samtidigt som den ger ny kraft och energi. Smärtan som du känner under massagen ska vara skön, det kallas ofta som att det gör ”skönt-ont”. Det får aldrig bli en obehaglig smärta för att då spänner du dig istället och resultatet blir det motsatta mot vad vi försöker åstadkomma.
Direkt efter massagen kan du känna dig lite yr eller ‘mosig’ vilket inte är konstigt då spänningar har lösts upp, Oxytocin (ett ”lugn och ro-hormon”) har frisatts, blodtrycket sänkts m.m., men du blir snart pigg och välmående. Om det är en av dina första gånger på massage eller om det var länge sedan du gick sist kan du även få känslan av träningsvärk i musklerna i ett par dagar efteråt, detta är helt normalt och blir mindre för varje behandling du går på.
Alla är välkomna på massage! Jag lyssnar på dig och på din kropp. Men det finns tillstånd och sjukdomar då du måste vänta med att gå på massage:
- Är du förkyld, har influensa eller någon annan akut pågående inflammation/infektion eller akuta skador, ska du vänta tills det akuta har gått över.
- Du ska inte gå på massage när du har feber.
Är du gravid? Det finns många fördelar med massage när du är gravid.
De första 13 veckorna är jag dock försiktig. Det finns ingen forskning som tyder på att massage ska ha någon negativ effekt under denna tid heller, men graviditeten är då i sin känsligaste fas och om något negativt skulle hända efter massagen under dessa veckor, vill inte jag som massör känna, att det var kanske massagens fel.
När du börjar få stor mage och inte längre har möjlighet att ligga på mage på massagebänken kan du istället sitta så att jag kommer åt resten av ryggen. Eller, som de flesta föredrar, ligga på sidan på massagebänken. När vi masserar t.ex. nacke eller kroppens framsida kan du dock ligga på rygg precis som vanligt om det går bra för dig som gravid.